De oplossing om problemen te vermijden met slakken

Je kent het vast wel, enorme gaten in je mooie planten en bladeren. Sommige helemaal kaalgevreten. De dader is de slak. Of ook zó vies, met je blote voet of slipper in een naaktslak staan per ongeluk. Er zijn verschillende huis- tuin- en keukenmiddeltjes bekend. Een blikje bier schijnt het goed te doen, de slakken kruipen er dan in. Wel zonde van het bier alleen. Van tijm schijnen ze ook niet te houden. Koffiedrab door de aarde? Er is nog een manier die heel goed werkt.

Aaltjes tegen slakken.

Aaltjes? Nooit van gehoord denk je misschien. Ongeveer 90% van de populatie naaktslakken bevindt zich in de grond. Voor de ondergronds levende slakken zijn slakkenkorrels, die op de grond worden uitgestrooid, niet effectief. Met het inzetten van aaltjes (nematoden) worden naaktslakken doeltreffend in de grond bestreden. Nematoden zijn kleine aaltjes van 0,1 mm lang die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Zij gaan in de grond zelf op zoek naar de slakken, dringen deze binnen en scheiden er een bacterie af. Kort na aantasting stopt de slak met vreten. Aaltjes werken dus zeer doeltreffend tegen slakken.

Milieuvriendelijk

Een aangetaste slak is te herkennen aan een typische zwelling achter zijn kop. Na 1 à 2 weken zullen de slakken sterven en gaat een nieuwe generatie nematoden op zoek naar een nieuwe prooi. Eén toepassing van aaltjes garandeert een werking van minimaal zes weken. De bodem moet wel voldoende vochtig zijn en een temperatuur van minimaal vijf graden hebben. De nematoden zijn volkomen onschadelijk voor de mens, het gewas en andere dieren en kunnen zelf geen plaag vormen.
Ook composthopen kunnen worden behandeld met nematoden, aangezien veel slakken zich verstoppen onder compost. Een goede en milieuvriendelijke manier dus om slakken te bestrijden

De beste tijd trouwens om te beginnen met de bestrijding van de slakken is al in maart of in april als de temperaturen boven de 5º C zijn. Als de planten beginnen uit te lopen of er al slijmsporen te zien zijn, dan is dat ook een goed indicatie moment om met de bestrijding te beginnen. De bestrijding met aaltjes kan vervolgens tot oktober als de temperaturen nog boven de 5º C zijn. Behandeling in het najaar zal ook het aantal slakken sterk verminderen.

Escargot

Zoals je ziet, zijn aaltjes een perfect middel in de strijd tegen slakken. Mocht je er echt niet van afkomen, kan je ze altijd nog op de barbecue gooien, lekker met een beetje kruidenboter.